Najlepsze ciasto z malinami robię bez pieczenia. Przepis mam od cioci Krysi, która robi mistrzowskie desery

Dodano:
Ciasto z malinami Źródło: Shutterstock / photocrew1
Masz ochotę na aromatyczny deser z malinami? Przygotuj ciasto bez pieczenia według przepisu cioci Krysi. Ona doskonale zna się na rzeczy, bo słynie w mojej rodzinie z mistrzowskich deserów.

Skąd bierzecie najlepsze, sprawdzone przepisy? Ja zazwyczaj od kogoś z rodziny. Często jakaś potrawa czy deser zachwyci mnie na imprezie rodzinnej. Proszę wtedy autora o przepis i w ten sposób mogę sobie przygotować ten sam przysmak kiedy chcę. Tak właśnie było z ciastem bez pieczenia cioci Krysi. Przygotowała je na urodziny wujka i było takie pyszne, że od 3 lat to ciasto z malinami robię kilka razy w sezonie. Smakuje wybornie, a mało przy nim pracy.

Najlepsze kremy do ciasta bez pieczenia z malinami

W cieście bez pieczenia z malinami potrzebujemy kremu do przełożenia herbatników. Ponieważ wierzch deseru zostanie zwieńczony ciężką galaretką, krem ten musi być dość zwięzły i stabilny. Można go zrobić np. z budyniu czy z budyniu wymieszanego z bitą śmietaną. Dobrze też sprawdzi się krem z mascarpone i bitej śmietany. Jeśli chcecie, by deser był bardziej stabilny, możecie dodać do kremu trochę płynnej żelatyny albo galaretki.

Przepis na ciasto bez pieczenia z malinami

Do ciasta bez pieczenia z malinami można użyć zwykłych herbatników lub herbatników polanych z jednej strony czekoladą. Czekolada będzie dodatkową warstwą tego deseru, który jednocześnie zabezpieczy ciastka przed nadmiernym przesiąknięciem kremem. Warstwę ułożonych ciastek można też posmarować np. kwaskowym dżemem, co doda ciastu wyrazistego smaku.

Przepis: Ciasto bez pieczenia z malinami

Ciasto bez pieczenia z dodatkiem kremu mascarpone, galaretki i malin

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 2 galaretki malinowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 400 g herbatników
  • 5-6 łyżek dżemu malinowego lub z czarnej porzeczki
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g świeżych malin

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretki i żelatynyGalaretki malinowe rozmieszaj w 3 szklankach wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją na małym ogniu do rozpuszczenia.
  2. Przygotowanie kremuŚmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i z zimną żelatyną. Delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną.
  3. Przekładanie ciastekSporą, prostokątną formę wyłóż warstwą herbatników. Posmaruj je dżemem, przykryj kremem, wyrównaj powierzchnię. Przykryj warstwą herbatników.
  4. Wykańczanie ciastaNa herbatniki wysyp schłodzone maliny. Zalej je tężejącą galaretką. Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, by galaretka stężała.

Jak przyspieszyć tężenie galaretki?

W tym cieście bez pieczenia najdłużej będzie tężeć galaretka. Na szczęście proces ten można w bardzo prosty sposób przyspieszyć. Wystarczy wcześniej schłodzić, a nawet zamrozić świeże maliny. W kontakcie z zimnymi owocami, galaretka stężeje błyskawicznie. By ciastka nie nasiąkły galaretką, należy ją wylewać już tężejącą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...